A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр Недригайлівської селищної ради"

Агресивна поведінка: практичні поради та підказки

Дата: 10.10.2023 13:19
Кількість переглядів: 13

Агресивна поведінка: практичні поради та підказки

Агресивна поведінка - це фага, яку проходять багато дітей, поки не навчаться себе контролювати.

У віці двох-трьох років дитина може вкусити або вдарити, щоб висловити розчарування, захистити свою іграшку. Більш вищі навички мислення дитини все ще знаходяться на стадії розвитку, тому дитина не в змозі протистояти примітивним імпульсам. Однак така поведінка не може не турбувати найрідніших. Батьки завжди відчувають провину за дії свого малюка і цілком обгрунтовано побоюються, що ніхто не захоче дружити з "забіякою".

Розуміючи, що стоїть за такою фізичною агресією, і знаючи як на неї правильно реагувати, ви зможете навчити свою дитину опанувати різні способи керування гнівом, не виплескуючи його на інших.

  1. Поставте себе на місце дитини. Як би ви відреагували, якби інший дорослий схопив одну з ваших найцінніших речей? Тоді вам буде простіше зрозуміти, як важко малюкові, який все ще покладається на свої інстинкти , не помститися загарбникові, який посягає на його речі.
  2. Приділіть більше уваги жертві, а не агресору. Пошкодуйте постраждалого, запитайте, чи все у нього впорядку. Це продемонструє вашому малюку, що якщо він битиметься чи кусатиметься, то увага дістанеться не йому.
  3. Слідкуйте за своєю поведінкою. Дитина розлючена. Тому замість того, щоб кричать, підвищувати рівень стресу, відведіть малюка в бік, подивіться йому в очі і скажіть: "Так не піде. Сердитись можна. Битися не можна".
  4. Заохочуйте дитину використовувати мислення. Після того як конфлікт згасне, попросіть малюка розповісти, що він міг би зробити по-іншому.  Це допоможе запустити його раціональні розумові процеси, критичне мислення, розвине навички долання імпульсивної поведінки.
  5. Подумайте, чи достатньо уваги ви приділяєте дитині. Дітям важливо, щоб батьки помічали їх. Якщо малюк вважає, що батьки не звертають на нього уваги, то може увдатися до крайніх методів - агресивних проявів. І бійки гарантовані.
  6. Заохчуйте доброзичливу поведінку. Візміть за звичку вголос висловлювати надії на те, що дуже скоро малюк стане краще поводитися, буде добрим та доброзичливим. Тоді дитині буде простіше зрозуміти, що саме такої поведінки ви від неї чекаєте.
  7. Шукайте інші причини. Можливо дитина голодна, перезбуджена, втомилася, з'їла багато солодкого. Забезпечте повсякденний догляд, правильне харчування та пропорційні навантаження, щоб виключити фізіологічні причини емоційних спалахів.
  8. Пропонуйте альтернативу. Підкажіть, як можна було по-іншому вийти із ситуації. Запропонуйте наступного разу, коли дитина помітить, що в голові з'являться думки, зробити кілька глибоких вдихів, знайти слова, щоб сказати, чому він засмучений, звернутися до дорослого або піти пограти з кимось іншим.

ПІДКАЗКИ за віком:

2 - 3 рокипідкажіть дитині, що інші не вміють читатиїї думки. Маленькі діти не вміють висловлювати емоції словами. Говоріть про малюкові і йому стане простіше зрозуміти, що йому подобається чи не подобається. Дуже корисні є тривалі прогулянки та фізична активність, адже невитрачена енергя також  може стати причиною прояву агресії.

4 - 5 років - якщо дитина б'ється, то заведіть "похвальну" таблицю і винагороджуйте її в ті дні, коли дитина використовує свої руки для того, щоб допомогти комусь, а не нашкодити. Використовуйте рольові ігри,  у них можна опрацьовувати конфліктні ситуації та показувати дитині, як знаходити вихід без застосування фізичної сили.

6 - 7 років - додаткова допомога. якщо у цьому віці дитина виявляє ще агресію, поспостерігайте за нею, коли вона спілкується з іншими дітьми. Можливо, йому потрібні додаткові поради, як поводитися в суспільстві або допомога психолога.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено