A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа "Інклюзивно-ресурсний центр Недригайлівської селищної ради"

Батькам на замітку: чим зайняти дітей, коли вимикають світло

Дата: 21.11.2022 14:47
Кількість переглядів: 88

Батькам на замітку: чим зайняти дітей, коли вимикають світло

Поки енергетики роблять усе, щоб полагодити енергопостачання, завдання батьків — піклуватися про дозвілля та психологічне здоров’я дітей у непростих умовах війни.

Як зменшити у дитини прояв стресу, коли відбуваються планові відключення електроенергії? Що робити, коли немає світла й дитина боїться? У що пограти з дітьми?

Медичний психолог Дмитро Вакуленко рекомендує.

Вимкнули світло. Чим зайняти дитину?

  1. У першу чергу, дорослим треба залишатися спокійними, тому що діти «знімають» дуже багато емоційної інформації від реакції батьків.
  2. Батьки мають підійти до дитини й обійняти її. Якщо дитина дає можливість обійняти, трохи захитати її: психологічно це заспокоює
  3. За можливості залучити дитину до технік стишування. Наприклад, порахувати від 1 до 10 чи від 20 до 10.
  4. Батькам разом із дитиною варто скористатися дихальною технікою «Квадрат»: протягом чотирьох секунд робимо вдих — протягом наступних чотирьох секунд затримуємо дихання — протягом чотирьох секунд робимо видих — і протягом наступних чотирьох секунд затримуємо дихання. Така дихальна техніка допомагає заспокоїтися у будь-якій ситуації.
  5. Батькам варто постійно намагатися бути поруч із дитиною, не знецінювати її страх, говорити правду про поточну ситуацію в країні через війну. Також постійно теба повторювати, звертаючись до дитини: «Я з тобою. Я тобі допоможу. Я тебе захищу».

Як пояснити дитині відсутність світла і появу темряви

  1. Батькам важливо бути чесними, правдиво пояснюючи ситуацію. Наприклад, світло зникло, бо зламалася чи пошкоджена підстанція; відбуваються ремонтні процеси й енергетики намагаються якнайшвидше усунути проблему.
  2. Дітям потрібно чесно розповідати, що електромережі пошкоджують росіяни для того, щоб нам завдати кривди і було важче жити. Проте не варто розповідати дітям дуже страшні факти російської агресії.

Якщо дитина довго боїться, як її заспокоїти

Дуже важливо заздалегідь проговорити з дитиною можливий варіант дій під час зникнення світла.

Наприклад, увімкнути генератор, запалити свічки, вимкнути з мережі електроприлади, тобто низка дій, яка має відбутися в такій ситуації.

Які ігри запропонувати дитині в темряві:

  • ігри з тінню за домомогою ліхтарика чи свічки: скрадаємо фігури тварин або граємо в ляльковий театр;
  • ігри в слова: наступне слово починається з останньої букви попереднього слова за різними тематиками: столиці країн, назви тварин, фруктів, овочів, професії.

Батькам варто пам'ятати, що для того, аби дитина не боялася темряви у власній оселі, вона має мати своєрідний психологічний ресурс, щоб дитяча нервова система впоралася й адаптувалася до рівня стресу.

Для цього дитина має:

  • висипатися;
  • наїдатися;
  • мати нормальне фізичне навантаження.

Аби впоратися з дитячими страхами перед темрявою, батькам варто:

  • залишати міжкімнатні двері відчиненими;
  • придбати нічник чи фонарик;
  • переглянути раціон харчування: не давати на ніч важко перетравлювану їжу.

 Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення росії багато українських дітей виїхали за межі України, продовживши навчання у закордонних закладах освіти. Експерти висловлюють стурбованість через можливі проблеми українських школярів, які повернуться в Україну після тривалого навчання за кордоном.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено